Salutare, dragi colegi!

Vă scriu aceste rânduri cu intenția de a vă capta atenția cu o problemă foarte importantă, anume prin care Consiliul Concurenței, în baza ordinului 1023/16.10.2020 cere efectuarea unui studiu privind impactul prevederilor legale ca serviciile medicale să fie administrare de profesioniști în domeniu(medici).

Ei consideră că în momentul de față operatorii economici sunt restrictionati pe piața românească. Astăzi, prin prevederile articolului 15 din OG nr. 124/1998 privind organizarea și funcționare cabinetelor medicale trebuie îndeplinite următoare condiții:

 • să aibă obiect de activitate unic
 • administratorul societății sau cel puțin o treime din nr membrilor din consiliul de administrație să fie medici
 • să fie înregistrate în registrul unic al cabinetelor medicale

Pentru noi, medicii stomatologi, această notificare ar duce la spulberarea și dispariția breslei și a acelor cabinete care nu doresc să facă din stomatologie strict o afacere sau pur și simplu un simplu comerț cu servicii stomatologice. Astăzi în România sunt câteva lanțuri stomatologice precum Dent Estet care sunt create și conduse de către medici și sunt un exemplu de prestări stomatologice de calitate. Intenția Consiliului Concurenței este clară în a favoriza operatori comerciali mari cu alt domeniu de activitate, care doresc să acapareze și să aibă monopol pe piața serviciilor Stomatologice românești fără să asocieze activitatea cu medicina sau cu jurământul lui Hipocrate, ei fiind interesați doar de profitul obținut.

CONCURENȚĂ ESTE DATĂ DE APROPIEREA FAȚĂ DE PACIENT, MODUL DE DIAGNOSTICARE, PROFESIONALISMUL ȘI ABILITAREA MEDICULUI DE A-ȘI DUCE LA BUN SFÂRȘIT PLANUL DE TRATAMENT.

CABINETELE ȘI CLINICILE NOASTRE, ÎN MAREA LOR MAJORITATE, SUNT GÂNDITE CA O MICĂ AFACERE DE FAMILIE PE CARE SĂ O LĂSĂM COPIILOR NOȘTRI ÎN URMA UNOR ZECI DE ANI DE MUNCĂ, NU CA NOI SĂ DEVENIM SCLAVI PENTRU UNII AFACERIȘTI.

Eu vă propun ca împreună să semnăm o petiție prin care să nu fim de acord cu acest proiect care practic duce la distrugerea actului medical și încurajează ca un cabinet medical să fie deținut de orice persoana care nu are cunoștințe în domeniu.

ACEASTĂ PERIOADĂ PANDEMICĂ NE-A DOVEDIT CÂT DE MARE NEVOIE ESTE DE MEDICI, IAR STATUL NU NE-A SUSȚINUT CU ABSOLUT NIMIC. ACEASTĂ LEGE DEZUMANIZEAZĂ ACTUL MEDICAL, IAR MAJORITATEA DINTRE NOI VOM AJUNGE SCLAVI LA CLINICILE MARI CARE VOR DEȚINE MONOPOLUL. ESTE IMPORTANT SĂ LUĂM POZIȚIE ȘI SĂ NE ÎMPOTRIVIM ACESTUI EPISOD MÂRȘAV PREGĂTIT TACIT, IAR EXEMPLUL NOTARILOR ESTE BENEFIC PENTRU NOI TOȚI, CEI CARE PROFESAM ASTĂZI.

Vom trimite o listă pe care vă rog să o semnați dacă nu sunteți de acord cu acest proiect de lege.


  Esti de acord cu aceasta lege?

            Cu stimă, 
            Dr. Ratiu Cosmin
        Presedintele Colegiului Medicilor Stomatologi Satu Mare